Assalamualaikum...

Para pengunjung yang dikasihi!
Blog ini menyajikan info-info tentang apa yang saya minat. Kalau sama-sama minat tu bagus la. Boleh kita link. Salam ukhuwwah!!!

Wednesday, November 10, 2021

Fungsi 'Shift Lock' kereta auto

FUNGSI BUTANG SHICT LOCK PADA KERETA AUTO



.
Baru tahu... Butang 'shift lock' pada gear kereta auto fungsinya membolehkan kereta auto ditolak waktu bateri lemah/kong utk recharge semula πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡ Bagi mereka yang memandu kereta automatik pasti perasan ada satu button 'shift lock' pada gear kereta. Tapi percayalah walaupun korang memandu kereta auto, belum tentu korang tahu apa fungsi button tu. 
.
Button shift lock ya dicipta sebagai salah satu ciri keselamatan kepada pemandu. 
Shift lock berfungsi untuk meriliskan transmisi korang daripada P. Maksudnya, jika dalam situasi tertentu yang korang kena letakkan gear pada N, contohnya macam kereta kena tunda dan sebagainya kat sini lah button shift lock ni digunakan. 
.
Aku bagi tips mudah utk kitak org.
1. Matikan enjin kereta ketika gear P
2. Cabut kunci kereta
3. Tekan button shift lock dan jangan lepaskan. Pada masa yang sama tarik tombol gear ke dan ubah ke N
4. Ubah ke gear N dan lepaskan butang shift lock yaa. 
5. Lepaskan break tangan dan biarkan free. 
.
Baru boleh tolak kereta kalau bateri kong dan sebagainya.
Kredit Wan Tan Automotive

Sunday, June 20, 2021

Kempen Alam Flora: Hijaukan bumi....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera para pengunjung yg dikasihi...

Tidak lama lagi musim buah-buahan kampung seperti mangga, durian, rambutan, langsat, duku, manggis, nangka, buah-buahan nadir & lain-lain akan tiba.

Permintaan saya kepada kita semua adalah #TIDAK membuang biji benih ini ke tong sampah anda, tetapi sebaliknya membasuh nya, keringkan (di bawah sinar matahari), bungkusnya dlm akhbar & simpan di dalam πŸš™ kereta anda. 

Setiap kali anda keluar & terjumpa tanah terbuka semasa perjalanan, sama ada di jalan kampung, jalan bandar atau di lebuh raya yg kosong - buang biji-bijian ini di tanah berdekatan yg sesuai.

Ia akan bercambah dengan mudah pada musim monsun musim hujan yg akan tiba.

Jika dengan tindakan sederhana ini, kita dapat menyumbang walaupun satu pokok setiap musim ke dunia kita, misi penghijauan dunia ini akan berjaya.

Kerajaan Thai telah mempromosikan ini kepada semua warganegara sejak beberapa tahun lalu.

Banyak pegawai daerah disana telah memandu kempen ini secara agresif yg telah berjaya. 

Bilangan pohon buah-buahan di kawasan terbiar liar telah tumbuh dengan banyaknya  terutamanya di daerah Utara Thailand.

Mari kita rakyat Malaysia juga menyertai rakyat Thai dalam inisiatif cemerlang ini untuk menyebarkan banyak sifat & cara yg mudah namun berkesan ini & menyumbang kembali kepada generasi akan datang.

Selain bersedekah drp hasil bunga dan buahnya, pengudaraan flora dan fauna juga turut kita mendapat pahala. 

Niatkan dlm hati kita untuk memberi sedekah kpd haiwan & manusia yg mendapat menafaat drp biji benih yg kita tabur.

Ikhlaskan dalam hati untuk bersedekah kerana sebaik-baik amalan adalah bersedekah.

In Sya Allah....aamiin.

7 EXTENSIONS MENARIK YANG WAJIB DIGUNA UTK KELANCARAN KELAS ONLINE DI GOOGLE MEET

7 EXTENSIONS MENARIK YANG WAJIB DIGUNA UTK KELANCARAN KELAS ONLINE DI GOOGLE MEET

    1.Auto admit
Extension ni membenarkan cikgu2 admit murid masuk ke kelas online secara automatik. Ini dpt atasi masalah murid yg cuba masuk ke kelas online ketika cikgu sedang rancak mengajar @ ketika cikgu sedang menunjukkan slaid kepada murid. Tanpa auto admit, guru mungkin tidak sedar request dari murid utk masuk ke kelas. 

Tutorial & cara penggunaan:
https://youtu.be/UKOh0u6zrqU

Klik link ini untuk install:
https://chrome.google.com/webstore/detail/google-meet-auto-admit/pabkjoplheapcclldpknfpcepheldbga?hl=en

    2.Dualles
Gunakan Dualless untuk asingkan skrin kepada 2 Windows supaya cikgu2 boleh share screen dan monitor murid dalam masa yg sama. Cikgu2 tidak perlu lagi menggunakan 2 monitor untuk pantau murid ketika membentangkan slaid. 

Tutorial & cara penggunaan: 
https://youtu.be/053YmvltctI
Klik link ini untuk menggunakannya:
https://chrome.google.com/webstore/detail/dualless-for-google-chrom/maopdonemnbfjkmeghbllmkepkoccadf?hl=en

    3.Google Meet Attendance
Extension ini akan merekod senarai murid yg hadir dalam kelas online. Senarai kehadiran akan di simpan dlm bentuk Google sheet di desktop cikgu secara automatik selepas kelas berakhir. Keistimewaan extensions ini adalah, cikgu akan dpt kesan murid yang ponteng di pertengahan kelas online kerana masa masuk & keluar akan tercatat. 

Tutorial & cara penggunaan:
https://youtu.be/xal-Z89p6Ks

Klik link ini untuk menggunakannya:
https://chrome.google.com/webstore/detail/google-meet-attendance/fkdjflnaggakjamjkmimcofefhppfljd?hl=en

    4.Mute All on meet
Extension ini membantu ketika guru sedang memberikan penerangan dlm kls online tetapi murid bercakap @ Berbuat bising. Mungkin juga bunyi bising dtg dari persekitaran rmh murid. Jadi, dgn extension ini, cikgu hanya perlu klik kepada simbol mic mute all untuk pastikan semua murid mute tanpa mengarahkan murid utk mute mic sendiri. Hanya guru sebagai host/admin google meet saja yg boleh menggunakannya. Walau bagaimanapun, Gmeet sekarang telah dilengkapi button function ini. Cikgu2 boleh terus menggunakannya. 

Tutorial & cara penggunaan:
https://youtu.be/TlsDeZO_rgk

Klik link ini untuk menggunakannya:
https://chrome.google.com/webstore/detail/mute-all-on-meet/adjoknoacleghaejlggocbakidkoifle

    5.Push to talk
Ini adalah extension yg bagus untuk murid gunakan terutama bagi murid yg mempunyai masalah untuk mute/unmute mic. Kebiasaannya, murid akan mute mic setiap kali kelas online. Tetapi bila mereka ingin bercakap @ menjawab soalan, murid perlu klik butang mute & klik semula utk unmute. Bila extension ni digunakan, murid/guru hanya perlu tekan 'space bar' utk bercakap atau utk unmute. Bila murid tekan semula 'space bar', automatic mic murid itu akan terus mute semula. Jadi, murid tak perlu bersusah payah untuk klik button mic utk mute & unmute mic menggunakan mouse. (sesuai utk murid yg menggunakan desktop/laptop) 

Tutorial & cara penggunaan:
https://youtu.be/TlsDeZO_rgk

Klik link ini utk install & menggunakannya:
https://chrome.google.com/webstore/detail/google-meet-push-to-talk/pgpidfocdapogajplhjofamgeboonmmj

    6.Reactions - 
Salah satu masalah yg di hadapi oleh guru dalam kelas online adalah untuk mendapatkan reaksi murid atau feedback murid semasa pembentangan slaid di google meet. Bila cikgu2 memulakan pembentangan slaid & pengajaran di kls online, cikgu2 tak dpt nampak muka murid dan tak dpt menilai keberkesanan pengajaran cikgu. Dengan install extension ni, cikgu2 akan dpt menggunakan simbol reaksi emoji utk mendapatkan maklum balas murid & dapat mengetahui sama ada murid memahami atau tidak. Bagi membolehkan extension ini berguna, cikgu2 & murid perlu install extension ni supaya pilihan reaksi emoji dapat dilihat. 

Tutorial & cara penggunaan:
Akan saya update di YouTube Channel Cikgu Ainul 

Klik di sini untuk menggunakannya:
https://chrome.google.com/webstore/detail/reactions-for-google-meet/hicfolagolebmjahkldfohbmphcoddoh

    7.Mouse highlighter/custom cursor
Kadang2 agak sukar untuk murid melihat & mengesan mouse cursor cikgu2 apabila cikgu2 berkongsi slaid semasa kelas online. Extension 'highlight mouse cursor' ini adalah feature yg terdapat pada chrome webstore. Atau untuk lebih menarik, cikgu2 boleh install extension 'custom cursor' yg menggunakan character cartoon yg boleh menarik minat murid untuk fokus. 

Tutorial & cara penggunaan:
https://youtu.be/LbBrfQxo0fI

Klik di sini untuk install:
https://chrome.google.com/webstore/detail/custom-cursor-for-chrome/ogdlpmhglpejoiomcodnpjnfgcpmgale

Kredit to: #CikguAinul
#ForPdPR